Färg och stil och självförtroende

Kan man förändra en människan självkänsla och självförtroende med hjälp av färg och stil? Jag menar att man kan. Insidan är givetvis viktig och går inte att bortser ifrån men det går att lyfta en människa utifrån och in med hjälp av färg och stil. En del upplever sig trista, tråkiga och färglösa av naturen och tror att de är hopplösa fall men så är det inte. Med rätt färg och stil kan man åstadkomma, nästintill, underverk. Det är sant att man ser friskare och fräschare ut när man är brun men lika sant är att man kan se lika frisk och fräsch ut med rätt färg. Rätt färg får ditt ansikte att lysa och se friskt och fräscht ut. Alla människor, med få undantag, kan ha alla färger men alla kan inte ha alla nyanser. Så av alla 4 miljoner nyanser så gäller det att hitta just dina färger. Med en analys kan vi komma ganska nära just dina färger. Färger kan vara kalla och varma, ljusa och mörka och klara och dämpade.

När vi gör en färganalys så utgår vi från hy, hår och ögon och analyserar dem utifrån färgens tre dimensioner, färgens namn, färgens ljus- eller mörkhetsgrad och färgens styrka. Vi använder oss vidare av de fyra årstiderna för att kategorisera färgerna. Årstiderna representerar de tre dimensionerna. Vinter och sommar är kall medan vår och höst är varm. Vinter och vår är klar medan höst medan sommar är dämpad. Vinter och höst är mörk medan sommar och vår är ljus. Analysen resulterar i en färgpalett som består av din 30 bästa färger och som är din hjälpreda för inköp och garderobplanering.

Pröva sedan vad som händer när du klär dig i dina bästa färger, den färg som lyfter dina ögon eller ditt hår eller din hy. Hur upplever du dig själv? Hur känns det? Vilka kommentarer får du från andra? Pröva sedan att klä dig i färger som inte alls är dina? Hur upplever du dig själv? Hur känns det? Vilka kommentarer får du av andra? Fel färg drar ner dig medan rätt färg lyfter dig? Rätt färg känns utifrån och in, du känner dig snyggare, vackrare och fräschare. Och när du känner dig snyggare, vad händer med självförtroendet och självkänslan. Självklart måste man jobba med både insidan och utsidan men utsidan gör också skillnad.

  • Julia

    Fin text! Det är fantastiskt vad man kan åstadkomma med färger! Precis som du skriver kan de både lyfta och tynga ner. Det är tråkigt nog många som inte har insett det. Jag är så glad över min palett och det är så kul att precis de färger jag alltid har fått komplimanger av att bära finns där! Alla borde göra en färganalys!