Alla kan någonting

I torsdags, den 31 mars, gick jag runt bland alla UF företag i Tipshallen i Växjö. Det tog sin tid för UF-företagen var många. Jag pratade med några och tittade på andra. Det var stor spännvidd och stor variation och en enorm kreativitet. Jag är mäkta imponerad både av idérikedomen, entusiasmen och modet. Hoppas verkligen att många väljer att fortsätt att driva sina UF företag i annan form efter utbildningen.

Jag hade även den stora äran att få en VIP inbjudan till Konserthuset lite senare under eftermiddagen. VIP programmet inleddes med miniföreläsningar med Maria Daniels som moderator. Maria Daniels driver företaget, Retorikedom http://retorikedom.se/ommig.html. Maria är utbildad Storyteller, Storytelling för strategisk kommunikation. Hon inspirerar andra till att vilja bli bättre och våga tro på sig själva. Hennes metod är storytelling, att nå ut med ett budskap med hjälp av en berättelse från verkligheten. Hon var väldigt spännande att lyssna på.

Temat för föreläsningarna var entreprenörskap och den som inledde var Bengt Johannisson, professor i entreprenörskap vid Linnéuniversitetet – http://www.esbri.se/artikel_visa.asp?id=126 . En forskare som själv tvivlar på om det går att utbilda i entreprenörskap. Genom att försöka utbilda och ge kunskap i entreprenörskap tar man snarare död på kreativiteten än uppmuntrar den. Entreprenörskap handlar om att ha ett entreprenöriellt förhållningssätt, att göra skillnad, att kunna improvisera, imitera mer än kreera och skaffa sig kontakter och bygga nätverk.

Nästa inspirerande föreläsare var Kadim Acka, som i dagarna kommit ut med boken – Tänk som en turk. När han kom till Sverige så var han både hemlös och fattig. I dag är han företagare och miljonär. Han driver företag inom renhållnings- och fastighetsbranschen och har ägt, som han säger, 34 företag. Kadim inspirerar. Han har lyckats flör att han har tagit vara på chanserna som har dykt upp och gjort något av dem. En härlig människa, som visar att det går att leva sin dröm.

Därefter var det dags att utse vinnare i det regionala mästerskapet i UF-företagande. Man tävlande i olika kategorier, t.ex. för bästa affärsplan, bästa hemsida, bästa logotype m.m. Till Kronobergs läns bästa UF-företag utsågs Brädbolaget UF. Det fanns många som imponerade och jag har mina personliga favoriter. Ett var företaget Cooee Design by Love http://www.cooeebylove.kk5.org/. Det är fyra härliga tjejer från Sunnerbogymnasiet som driver företaget som säljer unika och miljömedvetna smycken via nätet. De har ett samarbete med Cooee Design AB Lagan. Tjejerna gjorde en väldigt bra och trevlig presentation av företaget. De vann priset för bästa hemsida och kom på andra plats som regionens bästa UF företag

Ett annat av mina favoriter bland UF- företagen var Envirohat UF – http://www.facebook.com/photo.php?fbid=189994111042017&set;=a.152129644828464.24516.144224912285604&theater;och som fick pris för bästa hantverk. De är en tjej och tre killar som tillverkat en hatt av 100% komposterbart material, lin. Det har inte enbart tillverkat hatten utan även vertygen för att göra hatten. Fantastiskt. Och en eloge för miljöltänket i båda UF företagen.

Det var en mycket inspirerande dag och jag är glad att jag fick vara med. Det skulle vara roligt att kunna följa dessa företag in i framtiden. Det gäller att tro på sig och sin förmåga, ha mod att driva det man tror på och lita på sin förmåga att hantera med- men även motgångar. Alla bär vi på drömmar . Jag kan hjälpa dig att förvekliga din dröm – http://www.hrcenter.se/privatpersoner.

Alla kan någonting, som var sensmoralen i filmen – Hur många lingon finns det i världen. Gå och se den.

Ett passande avslutning är följande Lita på dig själv. Skapa det liv du vill leva. gör det bästa och det mesta av dig själv genom att blåsa liv i möjligheternas gnistor inom dig så att de slår upp till lågor av verklighet. Foster C. McClellan